Εδώ και ένα μήνα παρακολουθούμε έντονα την αρθρογραφία που παράγεται γύρω από το νέο νομοσχέδιο για τους Αιγιαλούς. Ένα νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές που θα επιφέρουν κατά την γνώμη μας σημαντική επιβάρυνση των παραλιών της χώρας, και δυστυχώς περαιτέρω επιχειρηματική εκμετάλλευση τους. Το βασικό σημείο του νομοσχεδίου που όλοι πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι ο Παλαιός Αιγιαλός χάνει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του, και μετατρέπεται σε ιδιωτική περιουσία που υπάγεται στην ΕΤΑΔ με στόχο την αξιοποίηση του. Από την άλλη ως αντίβαρο μίας τόσο αρνητικής νομοθέτησης για τις παραλίες, επίσης είδαμε και την εξαγγελία της κυβέρνησης για τον όρο “Απάτητες παραλίες”. Σε ότι αφορά την παραλία Ερεσού θα θέλαμε να μοιραστούμε τα εξής.
Αρχικά στο κομμάτι μπροστά στον οικισμό όπου και α) βρίσκεται εντός σχεδίου και β) έχει γίνει χάραξη με το ΦΕΚ του 2018, ενημερώνουμε τον κόσμο της Ερεσού ότι οι αλλαγές του νομοσχεδίου θα ευνοήσουν το ζήτημα των εξεδρών. Από την στιγμή που ο Παλαιός Αιγιαλός θα ανήκει στην ΕΤΑΔ, οι μαγαζάτορες που έχουν εξέδρες θα μπορούν πλέον να πληρώνουν ένα ενοίκιο γι αυτές στην υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτό θα επέλθει η πλήρη νομιμοποίηση τους και το θέμα των εξεδρών θα λυθεί μία για πάντα.
Τώρα σε ότι αφορά το Δυτικό κομμάτι της παραλίας Ερεσού (Αφεντέλι) όπου και α) είναι εκτός σχεδίου β) είναι εντός της ζώνης Natura και γ) βρίσκεται σε άλλο ΦΕΚ, στο γνωστό ΦΕΚ36 όπου και προσπαθούμε να καταργήσουμε με την διαδικασία της επαναχάραξης, θα θέλαμε επίσης να μοιραστούμε τα εξής.
Το γεγονός ότι ο Παλαιός Αιγιαλός περνάει στην περιουσία της ΕΤΑΔ, στο Αφεντέλι συγκεκριμένα είναι μία αρνητική εξέλιξη. Με βάση αυτό λοιπόν στο μυαλό μας τα μέλη του συλλόγου εστίασαν στον όρο Απάτητες Παραλίες. Για το θέμα κάναμε τουλάχιστον 2 συνελεύσεις, στην δεύτερη μάλιστα από κοινού με την νομική ομάδα της Πρωτοβουλίας.
Οι νομικοί μας αρχικά μας ενημέρωσαν ότι ο όρος αυτός είναι ακόμη εξαγγελία, δεν έχουμε δηλαδή δει καν πως θα λειτουργεί. Μας είπαν ότι αφορά παραλίες που βρίσκονται αποκλειστικά εντός Natura ζώνης. (δηλαδή στην περίπτωση μας ο όρος αυτός μπορεί να εφαρμοστεί μόνο στο Αφεντέλι και όχι το σύνολο της παραλίας.) Τέλος μας ενημέρωσαν ότι ο όρος αυτός επικεντρώνεται στην απαγόρευση τοποθέτησης ομπρελών και ξαπλωστρών και μόνο. Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ εμποδίζει και δεν αφορά ένα πιθανό χτίσιμο της παραλίας.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο κομμάτι της παραλίας Ερεσού όπου και βρίσκεται εντός Natura ζώνης υπάρχουν αυτή την στιγμή 2 επιχειρήσεις με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Το Aeolian Village και τα θαλάσσια σπορ. Επίσης υπάρχουν 4 θέσεις καντίνας.
Θέση του συλλόγου μας είναι να προστατέψουμε την παραλία Ερεσού από νέες επιβαρύνσεις, νέο χτίσιμο, νέες άδειες για επιχειρήσεις ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ να επηρεαστεί η υπάρχουσα κατάσταση. Σήμερα υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στην ήπια επιχειρηματική δραστηριότητα και στον δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο χαρακτήρα της παραλίας μας.
Με βάση τα παραπάνω αναθέσαμε στον ειδικευμένο νομικό μας να μας βεβαιώσει για το αν με τον ορισμό “Απάτητη Παραλία” στο Αφεντέλι:
Α) Θα υπάρξει ζήτημα στις υπάρχουσες ξαπλώστρες των δύο επιχειρήσεων και στις υπάρχουσες καντίνες.
Β) Και αν ναι, τότε αν μπορεί έστω να γίνει τμηματικός ορισμός στην παραλία με τον όρο Απάτητες Παραλίες. Ώστε και η υπάρχουσα κατάσταση να διατηρηθεί αλλά και να πετύχουμε την περαιτέρω θωράκιση της παραλία μας.
Η απάντηση του νομικού μας ήταν θετική στο πρώτο ερώτημα και αρνητική στο δεύτερο. Με βάση αυτές τις νομικές συμβουλές ο σύλλογος μας αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αίτημα για να οριστεί το Αφεντέλι ως “Απάτητη παραλία”.
Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μπορεί να αξιοποιήσει τον όρο αυτό εντάσσοντας τις παραλίες Τσιχλιώντα και Περιστεριά. Οι παραλίες αυτές είναι παρθένες και εντός Natura ζώνης. Έτσι μπορεί να τις προστατέψει μελλοντικά ως φυσικά τοπία ανεκτίμητης αξίας.
Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.