Ο αγώνας για την παραλία Ερεσού και η επαναχάραξη στο Αφεντέλι.
Δυόμισι χρόνια τώρα στην Ερεσό ντόπιοι και φίλοι της παραλίας της Ερεσού τρέχουμε και ενισχύουμε ένα μεγάλο, ηθικό και δίκαιο αγώνα υπεράσπισης της Ερεσού από το παράνομο χτίσιμο της παραλίας της. Αγώνας ο οποίος εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα της Ερεσιώτικης κοινωνίας αλλά του συνόλου της Λέσβου.
Η μοναδική αυτή παραλία που είναι αναγνωρισμένη ως τοπίο διεθνούς αξίας λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και της σπουδαιότητας, που έχει για τους φυσικούς πόρους που φιλοξενεί αποτελεί τον κύριο λόγο, για τον οποίο οι άνθρωποι της κοινότητάς μας, νέοι και μεγάλοι, μένουν στην Ερεσό και την κύρια αιτία, για την οποία άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο για να περάσουν, όσο περισσότερο χρόνο μπορούν στη μαγευτική αυτή παραλία.
Για τους λόγους αυτούς, ο σύλλογος μας παλεύει στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για να διασφαλίσει ότι η παραλία Ερεσού θα παραμείνει ένα μοναδικό φυσικό τοπίο άγριας ομορφιάς, ένας δημόσιος και ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους χώρος, ο οποίος παράλληλα αποτελεί κρίσιμο αιμοδότη για την κοινωνία και την οικονομία της Ερεσού, προτείνοντας παράλληλα βιώσιμες λύσεις και προχωρώντας σε πράξεις για τη διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονίας στη σχέση αυτή ανάμεσα στη φύση και τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Για τους λόγους αυτούς, στον αγώνα μας έχουν συμπαραταχθεί πολλοί άνθρωποι από διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικούς χώρους, ντόπιοι και επισκέπτες. Τέσσερις χιλιάδες περίπου άνθρωποι μέχρι και σήμερα έχουν υπογράψει. ότι δεν θέλουν το χτίσιμο της παραλίας μας, εκ των οποίων οι οκτακόσιοι πόρτα-πόρτα μέσα από την κοινότητα της Ερεσού.
Στον αγώνα αυτό, που δίνουμε έχουμε ήδη κερδίσει την υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου στην Αγωγή που έχουμε καταθέσει κατά της Σταυρούλας Καραγιάννη αλλά και την αναστολή στην εκτέλεση της οικοδομικής άδειας από τα Δικαστήρια και βέβαια πάντα υπάρχει το αυτό-οργανωμένο μπλόκο στο Αφεντέλλι, που είναι έτοιμο και δυναμικό να αποτρέψει την καταπάτηση και καταστροφή της παραλίας μας.
Η στάση του Δήμου Δυτικής Λέσβου στην υπόθεση.
Την στάση του δήμου Δυτικής Λέσβου την έχουμε εκθέσει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, στη μεν Αγωγή μας, παρ’ ότι κλήθηκε δεν εμφανίστηκε ποτέ, για τη δε εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της οικοδομικής άδειας, προτίμησε να συνταχθεί με τις θέσεις της Σ. Καραγιάννη, αντίθετα όχι μόνο στα συμφέροντα της Ερεσού αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου και επιφυλασσόμαστε για κάθε άλλες ενέργειες στο μέλλον, γιατί τα δημόσια αξιώματα δεν έχουν μόνο προνόμια αλλά και υποχρεώσεις.
Μία βασική υποχρέωση λοιπόν του δήμου Δυτικής Λέσβου είναι η επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στο δυτικό άκρο της παραλίας Ερεσού, στο Αφεντέλι. Την υποχρέωση αυτή κανείς από το δήμο δεν μπορεί να πει πως δεν γνωρίζει, έχει συζητηθεί δημόσια και εκτενώς και στα δημοτικά συμβούλια και πρόκειται για μια παλιά υπόθεση που προσπάθησε να λύσει ο τέως Δήμος Λέσβου με προσφυγή στο ΣτΕ το 2017 αλλά συνέχισε ανεπιτυχώς και με ελλιπή στοιχεία ο δήμος Δυτικής Λέσβου με αποτέλεσμα το Γενάρη του 2022 το ΣτΕ να την απορρίψει.
Στην απόφασή του ωστόσο, το ΣτΕ ενημέρωνε για την ανάγκη σύνταξης έκθεσης μηχανικού και τοπογραφικού διαγράμματος αλλά και Ακτομηχανικής μελέτης, ώστε ο δήμος να μπορούσε να υποστηρίξει με επιτυχία το αίτημά του. Από εκείνη την μέρα ο δήμος Δυτικής Λέσβου είχε πλήρη γνώση του τι πρέπει να κάνει και πως για να προστατέψει την παραλία Ερεσού, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή, που ο δήμαρχος είναι μηχανικός, συνεπώς γνωρίζει ειδικώς και εμπεριστατωμένα και αν δεν γνωρίζει, μπορεί να το διαπιστώσει απευθυνόμενος στους συναδέλφους του αλλά και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.
3 μήνες καθυστερήσεων και πάλι.
Ήδη από τις 21/02/2022, εδώ και 2 χρόνια δηλαδή, ύστερα από πιέσεις του αγώνα, το Δημοτικό Συμβούλιο του ΔΔΛ πήρε απόφαση για ΑΜΕΣΗ έναρξη της διαδικασίας, ώστε να αιτηθεί επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας στο δυτικό άκρο της παραλίας Ερεσού από την Κτηματική Υπηρεσία.
Μετά από συνεχείς οχλήσεις και αιτήσεις προς τις υπηρεσίες του δήμου και ενώ χρειάστηκε να στείλουμε αιτήσεις και καταγγελίες μέχρι τα γραφεία υπουργών και του Συνηγόρου του Πολίτη, μετά από δικαιολογίες και παλινωδίες των υπηρεσιών του δήμου, στις 13/11/2023 το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ολοκλήρωσε την ακτομηχανική μελέτη που ο Δήμος του είχε αναθέσει με στόχο να παρέχει τα απαραίτητα, και αδιαμφισβήτητα θα πούμε εμείς, επιστημονικά δεδομένα για τον φάκελο της επαναχάραξης. Αμέσως μετά, ο δικηγόρος, κ. Σηφάκης, που ο ίδιος ο δήμος έχει ορίσει να παρέχει νομικές συμβουλές στην προσπάθεια επαναχάραξης, ο κος Σηφάκης ενημέρωσε το δήμο και τον δήμαρχο προσωπικά, ότι πρέπει να γίνει ΝΕΟ τοπογραφικό συμβόλαιο που να βασιστεί στα δεδομένα της μελέτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Από το Νοέμβρη μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 3 ολόκληροι μήνες και ο δήμος Δυτικής Λέσβου δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της απραξίας; Υπάρχει κάποια δικαιολογία για αυτή την κωλυσιεργία και απροθυμία, που εξυπηρετεί μόνο όσους επιθυμούν το τσιμέντωμα της παραλίας μας;
Λογικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση.
Άραγε η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Καραγιάννη είναι πιο σημαντική για το δήμο από τα συμφέροντα και το μέλλον του συνόλου των κατοίκων της Ερεσού; Δεν αντιλαμβάνεται ο δήμος, ότι αυτή η «επένδυση» θα καταστρέψει δια παντός την παραλία της Ερεσού; Γιατί παρά τα όσα έχουν εκθέσει στις Αιτήσεις Ακύρωσης και στην Αγωγή μας, οι Ερεσσιώτες δεν ανακαλεί έστω και τώρα την παράνομη οικοδομική άδεια της ιδιώτη, άραγε δεν βλέπει τις προφανείς παρανομίες; Εδώ μιλάμε για το μέλλον του τόπου μας και υπάρχουν ευθύνες.
Γιατί λοιπόν ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καθυστερεί την διαδικασία όταν έχει, και τη γνώση του τι πρέπει να κάνει από την απόφαση του ΣΤΕ, και την επιστημονική τεκμηρίωση από την μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και τις κατάλληλες νομικές συμβουλές των νομικών που ο ίδιος έχει ορίσει;
Έχει η δεν έχει ευθύνη ο Δήμος και ο Δήμαρχος να προστατέψουν το περιβάλλον, και την παραλία Ερεσού που έχει αποδεδειγμένα μεγάλο ζήτημα διάβρωσης;
Έχει ή δεν έχει ευθύνη ο Δήμος και ο Δήμαρχος να προστατέψουν την τοπική οικονομία και κοινωνία που βασίζουν την ευημερία και την επιβίωσή τους στο φυσικό τοπίο της παραλίας;
Έχει ή δεν έχει ευθύνη ο δήμος και ο δήμαρχος να προστατέψουν το τουριστικό προϊόν της Ερεσού, από το οποίο και ο ίδιος επωφελείται;
Αλήθεια ποιος θα καλύψει στο μέλλον τις δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ, που θα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, που θα προκαλέσει η δήθεν «επένδυση»; Θα πρέπει δηλαδή να καταστραφεί η Ερεσός και η δυτική Λέσβος για να βγάλει κέρδος μια ομάδα ανθρώπων;
ΌΧΙ άλλη καθυστέρηση στην προσπάθεια επαναχάραξης στο Αφεντέλι.
Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος.