Με αφορμή το κάλεσμα του Δημάρχου προς τους 3 βουλευτές του νησιού, όπως και προς τους δημοτικούς συμβούλους για την εξεύρεση «λύσης» στο ζήτημα για το Αφεντέλι, αφού πρώτα φυσικά έγιναν όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο με αποκορύφωση την έκδοση της οικοδομικής άδειας από την ΥΔΟΜ, θα θέλαμε να μοιραστούμε ξανά τη συνολική μας θέση ως Πρωτοβουλία Ερεσού.
Η παραλία της Ερεσού αποτελεί μέρος του Γεωπάρκου Λέσβου, αναφέρεται ονομαστικά ως «Τοπίο Διεθνούς Αξίας» στο ΦΕΚ181Δ του 2019 με συγκεκριμένες κατευθύνσεις προστασίας, βρίσκεται εντός 2 ζωνών natura, και σε αυτήν εκβάλει ο ψαροποταμός, ο οποίος βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Ταυτόχρονα η παραλία Ερεσού έχει μεγάλο ζήτημα διάβρωσης, για το οποίο έχει γίνει μελέτη και πολύχρονη έρευνα από το πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αποτελεί ένα τοπίο ανεκτίμητης φυσικής ομορφιάς.
Την ίδια στιγμή η παραλία Ερεσού επειδή ακριβώς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, έχει φτάσει στο σημείο να ελκύει εκατοντάδες ανθρώπους τα τελευταία 50 χρόνια, παρόλο που οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις με την Λέσβο είναι λίγες, χρονοβόρες και ακριβές. Αποτέλεσμα αυτού η τοπική οικονομία της κοινότητας μας να βασίζεται σε ένα πολύ μεγάλο της ποσοστό σε αυτήν και τον τουρισμό που έχει αναπτυχθεί γύρω της. Η παραλία Ερεσού μέσω του τουρισμού, δίνει την δυνατότητα σε νέα παιδιά να βιοπορίζονται και άρα να μένουν στο χωριό. Τέλος η παραλία Ερεσού αποτελεί έναν δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο χώρο που θέλουμε να τον διαφυλάξουμε ως τέτοιο για όλους.
Βασική μας θέση στο σύλλογο αλλά και στον κόσμο που συμμετέχει στην υπεράσπιση της παραλίας είναι η φράση «Καμία παρέμβαση από τον δρόμο και κάτω». Ούτε τσιμέντο, ούτε παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα και τη μοναδικότητα της παραλίας που την κάνουν τόσο ελκυστική διεθνώς.
Στο σημείο που έχουμε φτάσει, ο μοναδικός τρόπος να διαφυλαχτεί η παραλία για πάντα, είναι ο εξής. Πρώτον να γίνει αίτημα στην κτηματική για επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας, καθώς το ΦΕΚ36 του 2012 περιλαμβάνει τεράστιες ανακρίβειες ως προς το που βρίσκεται το χειμέριο κύμα και η γραμμή παραλίας. Σε αυτό φυσικά υπάρχει και το περίφημο, πέρα από το νόμο και την φύση ζιγκ ζαγκ του παλαιού αιγιαλού στο επίμαχο σημείο. Σε αυτό το σκέλος η δουλειά που πρέπει να γίνει προχωράει, καθώς ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με το επιστημονικό προσωπικό που έχουμε προτείνει ως σύλλογος για να διασφαλίσουμε ότι αυτή την φορά όλα θα γίνουν σωστά και τεκμηριωμένα με ολοκαίνουρια στοιχεία και μελέτες. Ευελπιστούμε σε λίγους μόλις μήνες το αίτημα να έχει γίνει.
Δεύτερον πρέπει ο Δήμος να κινήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση του Χωρικού Σχεδιασμού στην Ερεσό. Έπειτα όλη η έκταση της παραλίας από το δρόμο και κάτω θα πρέπει να οριστεί αδόμητη. Φυσικά εκεί θα μπουν και όλες οι κατευθύνσεις από τα παραπάνω νομικά πλαίσια που προστατεύουν την παραλία Ερεσού. Σε αυτό το σκέλος δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το ποιες είναι οι κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος όλους αυτούς τους μήνες.
Μέχρι την υλοποίηση των παραπάνω, εμείς θα κάνουμε τα πάντα να μην πέσει ούτε τούβλο στην παραλία, όπως και θα σταθούμε απέναντι σε κινήσεις που κόβουν την παραλία σε φιλέτα για να αξιοποιηθεί επιχειρηματικά είτε με νέες δεκάδες ξαπλώστρες είτε με άλλους τρόπους, καθώς όλα αυτά θα συμβάλουν και πάλι στην αλλοίωση της, και άρα θα επιφέρουν ζημιά στην κοινότητα.
Σχετικά με την απαλλοτρίωση και την αγορά θα θέλαμε επίσης να πούμε δύο λόγια.
Για την αγορά:
Η αγορά γίνεται με τους όρους που θέτει ο ιδιώτης και με αυτήν το «οικόπεδο» γίνεται δημοτική έκταση.
Απορρίπτουμε την αγορά ως μέγα σκάνδαλο λοιπόν γιατί αφενώς στο τέλος θα ζημιώσει το δημόσιο για να ικανοποιηθεί η ιδιώτης, αφετέρου η αγορά δεν διασφαλίζει την παραλία στο μέλλον από πονηρές «προτάσεις αξιοποίησης και ανάπτυξης». Θεωρούμε απαράδεκτο να γίνεται λόγος για αγορά ειδικά πριν από την επαναχάραξη, καθώς αν ανέβουν οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας, μεγάλο κομμάτι της ιδιοκτησίας θα μπει μέσα στον Αιγιαλό και θα απαλλοτριωθεί άνευ ανταλλάγματος υπέρ του δημοσίου. Επίσης ενδιαφέρον έχει που η αγορά έχει αρχίσει να συζητιέται τώρα και όχι τόσους μήνες πριν. Αφού δηλαδή πρώτα η ΥΔΟΜ έδωσε την οικοδομική άδεια στην ιδιώτη ενισχύοντας έτσι την θέση της διαπραγματευτικά σε ένα τέτοιο σενάριο. Άλλος ένας λόγος που εναντιωνόμαστε στην αγορά είναι και το γεγονός ότι ο τίτλος ιδιοκτησίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, και γι αυτό τον λόγο έχει γίνει αγωγή από το σύλλογο μας. Αυτή την στιγμή υπάρχει εκκρεμοδικία στον τίτλο.
Για την απαλλοτρίωση:
Η απαλλοτρίωση από την άλλη γίνεται υπέρ του Δημοσίου και στην βάση των αντικειμενικών αξιών του οικοπέδου που ορίζονται από επιτροπή.
Αυτό που πρέπει να κάνει ο Δήμος στην περίπτωση αυτή είναι να εμπλέξει με συγκεκριμένες ενέργειες το Δημόσιο. Θεωρούμε αυτή την λύση ως την έσχατη λύση όταν όλα θα έχουν πάει στραβά. Για την απαλλοτρίωση έχουν ειπωθεί ανακρίβειες όπως ότι χρειάζεται έργο για να υλοποιηθεί κάτι που δεν ισχύει. Πρόκειται για ένα ψέμα που στόχο έχει να οδηγήσει στην αγορά. Η απαλλοτρίωση μπορεί να δικαιολογηθεί από ένα κάρο ζητήματα και νόμους όπως αναφέρουμε στην 2η παράγραφο του κειμένου μας. Από την άλλη αν θέλουν τόσο πολύ να γίνει και κάτι τότε είμαστε θετικοί σε μία συμβολική δενδροφύτευση που καλό θα ήταν να γίνει από το Δημοτικό και Γυμνάσιο Ερεσού ψηλά στο δρόμο. Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί κάπου κοντά στον υδροβιότοπο και ένα ξύλινο κιόσκι παρατήρησης πουλιών. Τίποτα περισσότερο.
Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία μας – Καμία παρέμβαση από τον δρόμο και κάτω.
Ούτε βήμα πίσω!
Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.