Οι προτάσεις μας προς το Δήμο και η θέση του Περιβαλλοντικού Κοινωνικού συλλόγου – Πρωτοβουλία Ερεσού για την καλύτερη χρήση της παραλίας Ερεσού.
Παρακάτω παρουσιάζουμε προς τους συγχωριανούς μας και προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου τη συνολική μας θέση και προτάσεις μας για την καλύτερη χρήση της παραλίας.
1. Η Σκάλα Ερεσού μαζί με το Μόλυβο αποτελούν τους δύο διασημότερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού, και του Δήμου. Η παραλία Ερεσού είναι η κορυφαία σε επισκεψιμότητα παραλία στο νησί, και στον Δήμο. Βάση των παραπάνω αλλά και του γεγονότος ότι η Ερεσός δίνει μεγάλο μερίδιο ανταποδοτικών πίσω στο Δήμο, ζητάμε την πρόσληψη 2 εργαζόμενων για τουλάχιστον 6 μήνες (ιδανικά 15 Απρίλη με 15 Οκτώβρη). Οι δύο αυτοί εργαζόμενοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με την παραλία Ερεσού, με αρμοδιότητες όπως την αλλαγή των καλαθιών, τον καθαρισμό των δημόσιων τουαλετών και την γενικότερη εργασία που αφορά την καθαριότητα της παραλίας Ερεσού.
2. Ζητάμε την επισκευή, συντήρηση, λειτουργία, και καθαρισμό 2 τουλάχιστον φορές την μέρα των δημοτικών τουαλετών Ερεσού. Το συγκρότημα αυτό βρίσκεται στο μέσον της παραλίας και περιλαμβάνει 4 τουαλέτες εκ των οποίων η 1 ΑΜΕΑ και δύο ουρητήρια. Οι δημοτικές τουαλέτες είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη Γαλάζια Σημαία και μπορούν με βάση τις παραπάνω ενέργειες να εξασφαλίσουν τις αυτονόητες υπηρεσίες που πρέπει να παρέχει μία διεθνώς διάσημη παραλία όπως αυτή της Ερεσού. Το συγκρότημα αυτό μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο του βιολογικού εύκολα καθώς στα 50 μέτρα βρίσκεται το αντλιοστάσιο του βιολογικού. Επίσης, προτείνουμε την προσθήκη δύο ντους για την εξυπηρέτηση των λουόμενων στην περιοχή της «Χελώνας».
3. Προτείνουμε τη συντήρηση και φροντίδα του Φοινικόδασους. Το φοινικόδασος δίνει την δυνατότητα να παραμείνει η παραλία αναλλοίωτη και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να δέχεται σχολαστική φροντίδα. Το πότισμα, τα κλαδέματα και η συντήρηση των λάστιχων ποτίσματος είναι εργασίες που πρέπει να γίνονται καθημερινά. Προτείνουμε να γίνονται όλα σε συνεννόηση με τον σύλλογο Θεόφραστο αλλά και με την Πρωτοβουλία Ερεσού. Το κομμάτι δε του Φοινικόδασους από την μεριά της παραλίας έχει χτυπηθεί από τις νοτιές. Προτείνουμε στο σημείο όπου πλέον δεν υπάρχουν φοίνικες, νέα δενδροφύτευση είτε με φοίνικες που να ευδοκιμούν στην περιοχή, είτε με αλμυρίκια τα οποία θα προφυλάσσουν και το υπόλοιπο φοινικόδασος σε κάποιο βαθμό από την νοτιά.
4. Το Ελεύθερο κάμπινγκ πλέον αποτελεί ένα από τα βασικά είδη εναλλακτικού τουρισμού που είναι συνδεδεμένα με την Ερεσό. Έχοντας κλείσει 40 χρόνια ύπαρξης, μέσω αυτού χιλιάδες άνθρωποι γνώρισαν τον τόπο μας και τον αγάπησαν. Έχει συνδεθεί με τις διακοπές στην Ερεσό και για το λόγο αυτό προσελκύει κάθε χρόνο, δεκάδες ανθρώπους από την Μυτιλήνη, από τα αστικά κέντρα και από το εξωτερικό. Όλα αυτά εν μέσω 14 χρόνων οικονομικής κρίσης, πανδημίας και ακρίβειας. Προτείνουμε άμεση στήριξή του. Πιστεύουμε ότι η επισκευή και λειτουργία των δημοτικών τουαλετών, η προσθήκη έξτρα καλαθιών, η συχνότερη συλλογή των σκουπιδιών αλλά και οι δικοί μας εθελοντικοί καθαρισμοί και κινήσεις ενημέρωσης που θα ξεκινήσουν από φέτος θα συμβάλουν στη λύση του ζητήματος της ρύπανσης και θα βοηθήσουν στην ακόμη θετικότερη εμπειρία διακοπών από αυτό το σημαντικό κομμάτι τουριστών. Θυμίζουμε ότι η ύπαρξη του κάμπινγκ δίνει την δυνατότητα σε ανθρώπους να κάνουν διακοπές στην Ερεσό οικονομικότερα, την ώρα που αυτή η επιλογή δεν υπάρχει σε άλλα μέρη. Η δυνατότητα προσέλκυσης αυτού του κόσμου αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής μας καθώς δεν επηρεάζεται από τα οικονομικά χτυπήματα που δέχεται ο οργανωμένος τουρισμός.
5. Προτείνουμε την τοποθέτηση ράμπας ΑΜΕΑ ώστε να δίνεται η δυνατότητα αξιοπρεπούς μπάνιου και σε συνανθρώπους μας με κινητικές ή άλλες ιδιαιτερότητες.
6. Προτείνουμε την αποτροπή με αποφάσεις του Δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών, της τοποθέτησης νέων ξαπλώστρων στην παραλία Ερεσού. Η παραλία έχει ήδη μία οργανωμένη πλαζ και ένα σημείο όπου τοποθετούνται ξαπλώστρες από το ξενοδοχείο. Με τον τρόπο αυτό όλα συνυπάρχουν αρμονικά. Όλη η υπόλοιπη παραλία πρέπει να μείνει ως έχει καθώς έτσι θα προστατευτεί και ως φυσικό τοπίο αλλά και ως δημόσιος χώρος. Η «κουλτούρα της ξαπλώστρας» είναι πλήρως αντίθετη με την κουλτούρα που έχει επικρατήσει τα τελευταία 50 χρόνια στην παραλία Ερεσού και που γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι ελκυστική.
7. Προτείνουμε ο Εαρινός πρώτος καθαρισμός της παραλίας με ειδικό μηχάνημα να γίνεται πριν τις 15 Απρίλη, ημερομηνία που θέτουμε ως ορόσημο για την έναρξη της τουριστικής σεζόν.
8. Προτείνουμε τη συντήρηση ή και επισκευή του αντλιοστασίου που βρίσκεται ανάμεσα στις 2 καντίνες. Οι διαρροές του δημιουργούν μεγάλο ζήτημα δυσοσμίας στην περιοχή.
9. Προτείνουμε τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της φουλ σεζόν να γίνεται συλλογή σκουπιδιών δύο φορές την μέρα και όχι μία. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν καλύπτονται εύκολα με μία φορά.
10. Προτείνουμε την επισκευή του ξύλινου φράχτη της παραλίας που αποτρέπει την είσοδο οχημάτων στα σημεία όπου αυτό είναι αναγκαίο. Επίσης προτείνουμε την τοποθέτηση αλυσίδας πίσω από τις 2 πρώτες καντίνες. Οι αλυσίδες αυτές προτείνουμε να ανοίγουν με ευθύνη του καντινιέρη μόνο για την τροφοδοσία τους, αποφεύγοντας έτσι το να δημιουργείται πάρκινγκ πάνω στους αμμόλοφους.
11. Προτείνουμε την άμεση επισκευή της σιδερένιας εξέδρας, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά στον δρόμο προς το λιμάνι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό θα πρέπει αρχικά να αφαιρεθεί, καθώς δεν είναι λειτουργική, είναι πλήρως σκουριασμένη και αποτελεί κίνδυνο για μικρούς και μεγάλους και, στη συνέχεια, να αντικατασταθεί.
12. Προτείνουμε την τοποθέτηση έξτρα καλαθιών και ντους από την ανατολική πλευρά έως και τον «Ψαροποταμό», καθώς και την προσθήκη καλαθιών στο υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας αυτή την φορά ψηλά στο δρόμο.
13. Προτείνουμε να γίνονται συχνά μετρήσεις της ποιότητας του νερού της παραλίας Ερεσού. Θεωρούμε ότι οι μετρήσεις αυτές πέρα από αναγκαίες, θα είναι και ένα από τα ατού της παραλίας.
14. Προτείνουμε την οικολογική αντιμετώπιση του προβλήματος των αιμοβόρων μυγών στην παραλία «Αφεντέλι», που παρατηρείται το καλοκαίρι στην περιοχή από το ξενοδοχείο έως την άκρη της παραλίας, έπειτα από διερεύνηση του προβλήματος και των αιτιών του. Ήδη ο σύλλογός μας έχει ξεκινήσει έρευνα σε επιστημονικό επίπεδο πάνω σε αυτό το ζήτημα δημόσιας υγείας.
15. Εμείς δεσμευόμαστε για τη διεξαγωγή εθελοντικών καθαρισμών τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο ώστε να διασφαλίσουμε και με τις δικές μας δυνάμεις την αποτροπή περιπτώσεων ρύπανσης της παραλίας.
16. Επίσης δεσμευόμαστε να τοποθετήσουμε μικρές ταμπελίτσες με έξοδα του συλλόγου μας που θα προτρέπουν τον κόσμο να σεβαστεί την μοναδική μας παραλία.
Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος