Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος

Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Ερεσό και επιχειρούμε να εμπλακούμε στα κοινά για το καλό του τόπου μας, μέσα από την παραγωγή λόγου και δράσεων για ζητήματα που αφορούν την Ερεσό, την φύση και το περιβάλλον που την περιβάλλει.

Μη κατηγοριοποιημένο

Απολογισμός παρεμβάσεων στο Ελεύθερο Κάμπινγκ Ερεσού.

Απολογισμός παρεμβάσεων στο Ελεύθερο Κάμπινγκ Ερεσού.

Από τον Δεκέμβρη του 21’, όπου και ιδρύθηκε ο σύλλογος μας, πέρα από τον μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση της μοναδικής μας παραλίας, σιγά σιγά καταπιανόμαστε και με διάφορα τοπικά ζητήματα. Mε στόχο την κριτική προς όσους αμελούν την Ερεσό. Την παραγωγή ρεαλιστικών προτάσεων. Αλλά και την πρωτοβουλία κινήσεων και αυτοοργανωμένων δράσεων με στόχο την λύση. Ένα από αυτά είναι και το Ελεύθερο Κάμπινγκ Ερεσού.

Ο στόχος μας ήταν απλός. Να μπορούν να έρχονται για διακοπές στην Ερεσό οι κατασκηνωτές, χωρίς να υπάρχει η ρύπανση των προηγούμενων ετών. Να συνυπάρχουν όλοι στην παραλία με σεβασμό στο περιβάλλον που τους φιλοξενεί.

Τι κάναμε φέτος.

Αφού πρώτα συζητήσαμε συλλογικά εντός του συλλόγου μας για το πως θέλουμε να βοηθήσουμε στο θέμα αυτό, ξεκινήσαμε νωρίς. Έτσι στις 19 Απρίλη παρευρεθήκαμε σε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ερεσού. Εκεί, και αφού κάναμε πλήρη ενημέρωση στην νέα του σύνθεση για τον αγώνα για την παραλία (νομικές ενέργειες, επαναχάραξη κλπ), θέσαμε ως σύλλογος μία σειρά ζητημάτων που ζητάνε λύση. Μεταξύ αυτών συζητήσαμε και για το Ελεύθερο Κάμπινγκ Ερεσού κάνοντας προτάσεις σε λογική βάση. Συγκεκριμένα:

  1. Ζητήσαμε από το Τοπικό αρχικά να ανοίξει και να επισκευάσει τις Δημοτικές Τουαλέτες. Οι οποίες είναι οι μοναδικές δημόσιες τουαλέτες σε όλο το μήκος της παραλίας. Θέσαμε το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν η νο1 διεθνώς αναγνωρισμένη παραλία του νησιού να μην διαθέτει πρόσβαση σε λειτουργικές, καθαρές δημοτικές τουαλέτες. Δημοτικές τουαλέτες έχει μέχρι και ο Ποδαράς!
  2. Ζητήσαμε να καθαρίζονται οι τουαλέτες 1 τουλάχιστον φορά την μέρα από εργαζόμενο του Δήμου.
  3. Τέλος, προτείναμε να μπει χορτοκοπτικό στον χώρο της πρώην “παιδικής χαράς”. Να καθαρίσει το μέρος έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να κατασκηνώνει μέσα. Βασικός λόγος που οι σκηνές απλώνουν στον χώρο ήταν το ότι δεν μπορεί ο κόσμος να κατασκηνώσει μέσα λόγω χόρτων. Αντίθετα η υποτυπώδη περίφραξη και η καλή σκιά εντός της πρώην “παιδικής χαράς” βοηθάει να οριοθετείται κάπως το ελεύθερο κάμπινγκ προς όφελος όλων.

Από την άλλη, ο σύλλογος μας δεσμεύτηκε παρέμβει μοιράζοντας ενημερωτικά κείμενα στους κατασκηνωτές. Ζητώντας την στήριξη τους στην προσπάθεια μας ενάντια στην ρύπανση. Κείμενα κολλήθηκαν και πέριξ των τουαλετών αλλά και μοιράστηκαν σε κόσμο.

Επίσης δεσμευτήκαμε να υλοποιήσουμε συλλογικούς υποστηρικτικούς καθαρισμούς. Ειδικά κατά την διάρκεια της φουλ σεζόν όπου και η παραλία δέχεται τον περισσότερο κόσμο. Ο σύλλογος μας μεταξύ τέλη Ιούλη και τέλη Αυγούστου, υλοποίησε συνολικά 6 υποστηρικτικούς καθαρισμούς. Του χώρου κατασκήνωσης πίσω από την καντίνα χελώνα, των Δημοτικών Τουαλετών αλλά και του αναχώματος.

Τέλος δημιουργήθηκε ένα εργαλείο συνεννόησης και με τους ίδιους τους κατασκηνωτές ώστε να συμβάλουν και αυτοί στην προσπάθεια συλλογικά.

Σήμερα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε, όχι θεωρητικά αλλά στην πράξη, ότι η φετινή, πρώτη και μετά από καιρό, οργανωμένη προσπάθεια στο ζήτημα αυτό έφερε αποτέλεσμα. Ο χώρος του κάμπινγκ, με ελάχιστες εξαιρέσεις κατά τον δύσκολο μήνα της φουλ σεζόν παρέμεινε καθαρός.

Ευχαριστούμε για την φετινή προσπάθεια, τους 3 τοπικούς συμβούλους της Ερεσού. Που μας άκουσαν και είχαν πραγματική θέληση να στηρίξουν χωρίς “ωτοασπίδες” τρίτων. Τον Πρόεδρο που έφερε εις πέρας όσα προτάθηκαν. Οι μικροεπισκευές και το άνοιγμα των τουαλετών ήταν βασικός παράγοντας εκτόνωσης της ρύπανσης. Την ίδια στιγμή η παραλία απέκτησε μία αυτονόητη υπηρεσία για τον κόσμο που την επισκέπτεται. Ο καθαρισμός της πρώην “παιδικής χαράς” επίσης βοήθησε στην καλύτερη οριοθέτηση του κάμπινγκ εντός αυτής.

Ευχαριστούμε τον εργαζόμενο καθαριότητας, τον Μανώλη. Το παιδί έδωσε μεγάλη φιλότιμη μάχη σε όλο το μήκος της παραλίας μόνος του. Η συνεργασία μας μαζί του, σε ότι αφορά τον χώρο του κάμπινγκ και των τουαλετών ήταν άψογη.

Ευχαριστούμε τέλος εκείνους τους ελεύθερους κατασκηνωτές που πέρα από τα δικά τους σκουπίδια, αξιοποιούσαν τα καθαριστικά που αφήναμε στο αποθηκάκι. Που μπήκαν στην διαδικασία να στηρίξουν την προσπάθεια μας καθαρίζοντας και αυτοί τις τουαλέτες και τον χώρο του κάμπινγκ.

Η φετινή συλλογική προσπάθεια αποτελεί ένα παράδειγμα για το πως με λίγη καλή θέληση, συνεννόηση και μικροπαρεμβάσεις μπορούμε να λύσουμε θεματάκια χωρίς να εξαρτιώμαστε απαραίτητα σε όσους αδιαφορούν για την Ερεσό “στα κεντρικά κάτω στην Καλλονή”. Η προσπάθεια μας αποτελεί οδηγό για του χρόνου.

Σίγουρα έχουμε ακόμη δρόμο για να φτάσουμε σε μία ιδανική για όλους κατάσταση (τα 2 ουρητήρια πχ θέλουν επισκευή, λείπουν ενημερωτικές ταμπέλες επίσης) αλλά βήμα βήμα θα τα καταφέρουμε!

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Ελεύθερο Κάμπινγκ Ερεσού έχει 50 χρόνια ιστορίας, και αρχικά μέσω αυτού ήταν που χιλιάδες άνθρωποι γνώρισαν, αγάπησαν και … κόλλησαν μία για πάντα στην Ερεσό!

Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος.

Share this post