ΚΑΜΠΟΣ ΕΡΕΣΟΥ
3 ΠΛΗΓΕΣ ΖΗΤΑΝΕ ΘΕΡΑΠΕΊΑ
α) Βιολογικός
β) Τοιχία κατά μήκος του χειμάρρου (πρανή)
γ) Το πέρασμα της Κορώνης
Μόνο η συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων θα δώσει λύση στο χρόνιο αίτημα των κατοίκων.
Δεν είναι μόνο αυτές οι” πληγές” του Κάμπου στην Ερεσό, είναι και άλλες. Αυτές οι τρεις όμως, διασταυρώνονται και η κάθε μια έχει αρνητικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τις άλλες δυο.
Ας τα πάρουμε όσο πιο περιεκτικά γίνεται και από την αρχή.
α) ΒΙΟΛΟΓΙΚΌΣ
Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα που δημιουργείται από το απαρχαιωμένο σύστημα του Βιολογικού καθαρισμού της Ερεσού.
Προβληματική και με ανάγκη αναβάθμισης εκτός από το μηχανικό κομμάτι είναι και η κτιριακή εγκατάσταση. Προβληματική και η επιλογή να διοχετεύονται ελεύθερα και χωρίς έλεγχο τα ύδατα στο ποτάμι.
Βρώμικα, δύσοσμα και ύποπτα μόλυνσης ύδατα διοχετεύονται ελεύθερα στο ποτάμι που διασχίζει τον Κάμπο, δίπλα από σπίτια, χωράφια με καλλιέργειες και ζώα.
Αφού περάσουν μέσα από την χαρακτηρισμένη με κωδικούς περιοχή NATURA, καταλήγουν στη θάλασσα που περήφανα διαφημίζουμε για τη Γαλάζια σημαία.
Τα δύσοσμα ύδατα (άλλη μια ένδειξη που τα καθιστούν ύποπτα), δημιουργούν έλη και γίνονται εστίες μόλυνσης, συγκέντρωσης κουνουπιών και άλλων εντόμων.
Τα νερά του Βιολογικού, πρέπει να διοχετεύονται με υγειονομική ασφάλεια για τους κατοίκους σε άλλο σημείο και ιδανικά να χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό.
β) ΤΟΙΧΙΑ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΜΑΡΟΥ (ΠΡΑΝΗ)
Πριν από 2μιση χρόνια ξεκίνησαν οι εργασίες για την προστασία των κατοίκων και των ιδιοκτησιών από τις πλημμύρες του χειμώνα. Το έργο προβλεπόταν να ξεκινήσει από το χωριό και να φθάσει μέχρι τον Πλάτανο στα Καφενεδέλια. Έγινε με μεικτή τεχνική. Σε άλλα σημεία με πέτρινες πεζούλες σε συρμάτινους κλωβούς και σε άλλα με τη δημιουργία τοιχίων, με τη χρήση μπετόν.
Τελικά, δεν έφτασε μέχρι τον Πλάτανο! Έμεινε ακάλυπτο ένα μεγάλο τμήμα με αποτέλεσμα στις πλημμύρες που ακολούθησαν (2021 και 2022) να εκτονωθεί ο όγκος των υδάτων με αυξημένη ορμή στις απροστάτευτες περιουσίες και σε κάποιες περιπτώσεις να κινδυνεύουν ζωές.
Αυτές τις μέρες ξεκινάνε πάλι οι εργασίες για να καλυφθεί το τμήμα που δεν ολοκληρώθηκε.
γ) ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΚΟΡΩΝΗΣ
Η Κορώνη έχει ένα και μοναδικό πέρασμα που χρησιμοποιείται από όλους τους κατοίκους της, τους επισκέπτες, τους προμηθευτές, τους αγρότες, τους επαγγελματίες. Η κίνηση από το πέρασμα στη διασταύρωση με το ποτάμι (χείμαρρος), γίνεται με όλες τις κατηγορίες οχημάτων από τα πιο ελαφρά (ποδήλατα, δίτροχα μηχανοκίνητα), μέχρι τα πιο βαριά οχήματα (φορτηγά, απορριμματοφόρα).
Δυστυχώς αυτό το πέρασμα δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν πεζοί το καλοκαίρι γιατί η πρώτη “πληγή” (νερά από τον Βιολογικό) που περιγράψαμε παραπάνω, από τη μόνιμη ροή δημιουργεί λίμνη με βρώμικα νερά που είναι επικίνδυνα να διασχίσει κανείς.
Το χειμώνα, το πρόβλημα και ο κίνδυνος γίνονται πιο έντονα, διότι πολλές φορές αποκλείεται ολόκληρη η περιοχή για μέρες ή ώρες, από την αυξημένη στάθμη των υδάτων της βροχής στο χείμαρρο.
Εννοείται πως το ίδιο το πέρασμα με αυτές τις συνθήκες, είναι χειμώνα καλοκαίρι παγίδα ατυχήματος.
ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ 3 “ΠΛΗΓΏΝ” του Κάμπου
και 3 Ερωτηματικά!
1)Το φθινόπωρο του 2020 όταν σταμάτησαν τα έργα στο χείμαρρο, είχαν συμπεριληφθεί και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στα τρία περάσματα που προηγούνται (ένα στα όρια του χωριού, ένα στο ύψος του γηπέδου και το τρίτο προς το μονοπάτι για τον Προφήτη Ηλία τον Χωριανό).
Το πέρασμα της Κορώνης τότε, έμεινε έξω μαζί με το τμήμα των τοιχίων που τότε δεν ολοκληρώθηκε. Ο λόγος οικονομικός.
Σήμερα ξεκινάνε πάλι οι εργασίες για τα τοιχία με σκοπό την ολοκλήρωση του έργου.
Όπως μας ενημέρωσε το κλιμάκιο της Περιφέρειας το οποίο ήρθε για επιτόπου αυτοψία, στο έργο δεν συμπεριλαμβάνεται το Πέρασμα Κορώνης.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, γιατί συμβαίνει αυτό.
Για τα ποτάμια είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια.
Για τους δρόμους και τα περάσματα ο Δήμος (Δυτικής Λέσβου).
Το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι πως έγιναν τα 3 προηγούμενα περάσματα. Μήπως τότε συνεργάστηκαν Δήμος και Περιφέρεια; Τι συμβαίνει και δεν συνεργάζονται και τώρα;
2) Το έργο που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2020 και θα ολοκληρωθεί τώρα (καλώς εχόντων των πραγμάτων), μέχρι τα Καφενεδέλια, δεν θα είναι απειλή για τις από τον Πλάτανο και μετά περιουσίες όταν θα “φουσκώνει” ο χείμαρρος; Θα είναι. Τι θα γίνει για την προστασία κι αυτών των ανθρώπων;
3) Με ευκαιρία το έργο στις όχθες, οι οποίες περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες, θα έπρεπε τόσο στο έργο που προηγήθηκε, όσο και στο έργο που άμεσα προγραμματίζεται να περιλαμβάνεται και η ασφαλής παροχέτευση των υδάτων του Βιολογικού σε ειδικής διατομής σωλήνα, ώστε να σταματήσει η υγειονομική βόμβα να απειλεί τους κατοίκους του Κάμπου και τις περιουσίες του.
Μήπως θα ήταν φρόνιμο να συνεργαστούν οι φορείς για να γίνουν σωστά, ολοκληρωμένα και με μειωμένο κόστος τα έργα για τα οποία οι πολίτες προπληρώνουν;
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ – Αρμόδιος φορέας : ΔΕΥΑΛ
(ανήκει στις Υπηρεσίες του Δήμου)
ΠΟΤΑΜΙΑ – Αρμόδιος φορέας : Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΙ – Αρμόδιος φορέας: Δήμος Δυτικής Λέσβου
Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος